Nederlands

Hartelijk bedankt voor het bezoeken van onze webpagina. Hieronder vindt u eerst algemene informatie over de Noorse Boskat, gevolgd door informatie over onze cattery en onze poezen.Tot slot treft u aan het einde van deze pagina het laatste nieuws met betrekking tot onze katten en onze cattery aan.

De Noorse Boskat, de natuurkat uit Scandinavië

Inleiding

Twee vragen, die vrijwel altijd aan liefhebbers en fokkers van Noorse Boskatten worden gesteld door mensen, die voor het eerst met dit prachtige ras kennismaken, zijn, of de Noorse Boskat gevaarlijk is voor mensen en/of andere dieren, en of hij ook in huis kan worden gehouden.

Onderstaand worden deze vragen beantwoord, waarna er tevens nadere informatie over de Noorse Boskat zal worden gegeven.

Gezien zijn karakter, dat uiterst vriendelijk en tolerant is ten opzichte van mensen, kinderen en dieren, is de Noorse Boskat absoluut niet gevaarlijk voor wie dan ook, zijn natuurlijke prooien uiteraard daargelaten…..

Uiteraard kan de Noorse Boskat, net als alle andere katten, gewoon in een huis of op een flat worden gehouden. Wel stelt hij frisse buitenlucht zeer op prijs, dus als de mogelijkheid bestaat om een stukje van de tuin of van het balkon af te scheiden, of wanneer hij aan een tuigje met lijn wordt uitgelaten, zal hij dat zeker weten te waarderen. Bovendien komt dit ook de volheid van de vacht ten goede.

 

Karakter

De Noorse Boskat is een lieve, aanhankelijke kat, die zeer alert (waaks) is. Als je thuiskomt, komt hij je vaak even begroeten en een knuffeltje halen. Andere dieren treedt hij vriendelijk en tolerant tegemoet, waarbij er regelmatig vriendschappen voor het leven worden gesloten. De Noorse Boskat blijft tot op hoge leeftijd actief en is dan nog in voor een spelletje met zijn baasje of vrouwtje, je moet ze dan ook wel enige levensruimte geven en beslist niet in langdurige afzondering houden. Over het algemeen zijn ze erg intelligent, alhoewel ik de indruk heb, dat ze soms net zo intelligent zijn, als hen op dat moment het beste uitkomt. Verder hebben ze beslist gezichtsuitdrukkingen: ze kunnen boos, ondeugend, betrapt, verontwaardigd of lief kijken. Vaak kun je, door naar je kat te kijken, al zien wat ze van plan zijn.

Uiterlijk

Hoe ziet een Noorse Boskat er nu eigenlijk precies uit? Ik zal een globale beschrijving geven, van kop tot staart, waarbij ik uitga van de nu geldende rasstandaard (rasbeschrijving, waaraan een raskat moet voldoen).

De Noorse Boskat heeft een wigvormige kop (waarbij de afstand tussen de oren en de afstanden van de kin naar de buitenkant van de ooraanzet een gelijkbenige driehoek vormen), een recht profiel zonder stop, een stevige kin, grote, hooggeplaatste oren met haren uit de oren en (bij voorkeur) lynxpluimpjes op de oren. De ogen zijn enigszins amandelvormig en hebben een alerte uitdrukking.

Het lichaam is lang en gespierd en staat hoog op de poten, waarbij de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten; dit geeft aan, dat de Noorse Boskat een uitstekende springer is. De voeten zijn rond en hebben, als de Noorse Boskat met zijn wintervacht is getooid, onder de voetzolen zogenaamde sneeuwschoenen, die de Noorse Boskat extra grip op de besneeuwde ondergrond geven.

De staart is lang en pluimig en moet tot aan de nek kunnen worden teruggelegd.

In het winterseizoen heeft de Noorse Boskat een volle kraag, een bef, knickerbockers aan de achterpoten en een wollige ondervacht met daaroverheen lange waterafstotende dekharen. De staart is nog voller en met langere haren, zodat deze bij het slapen als een dekentje over het lichaam kan worden heengelegd. Dit alles maakt van een Noorse Boskat in wintervacht een imposante verschijning. Wel zie je bij Noorse Boskatten, die veel binnenshuis vertoeven, het unieke verschijnsel, dat deze katten de seizoenen omdraaien. Zij krijgen hun wintervacht in de zomer, dit is voor hen namelijk het koude seizoen, omdat dan de kachel of de centrale verwarming niet aanstaat.

Deze wintervacht stelt de Noorse Boskat in staat om de strenge Scandinavische winters te overleven. Onlangs hoorde ik een verhaal over een door mensen in de zomer van 1997 in de Pyreneeën door onachtzaamheid achtergelaten Noorse Boskat. Deze Noorse Boskat is (gelukkig) in het voorjaar van 1998 weer gesignaleerd en heeft zich dus tijdens de strenge wintermaanden uitstekend weten te redden. Er zijn kattenrassen, die dàt niet zouden overleven!

 

Vachtverzorging

Men zou verwachten, dat de vacht van een Noorse Boskat veel verzorging nodig heeft. Niets is minder waar. Het verdient echter wel aanbeveling om in het voorjaar en in het najaar, wanneer de kat respectievelijk zijn winterjasje en zijn zomerjasje uittrekt, regelmatig te borstelen, om hem met het verwijderen van de haren een handje te helpen. Als een kat hier vanaf zijn kittentijd aan wordt gewend, vindt hij het over het algemeen heerlijk! Verder mag een Noorse Boskat een heel enkele keer in bad met speciale kattenshampoo, dit moet echter alleen worden gedaan als de kat vies is, aangezien baden de structuur van de vacht aantast, waardoor de waterafstotende functie verdwijnt.

 

Grootte

In het algemeen is een Noorse Boskat iets groter dan de gemiddelde huiskat, waarbij de katers uiteraard groter zijn dan de poezen. Een volwassen kater weegt vijf à acht kilo, een volwassen poes weegt drie à viereneenhalf kilo. Wel wil ik hierbij opmerken, dat de Noorse Boskat een lange ontwikkelingsperiode heeft. Sommige Noorse Boskatten zijn pas op een leeftijd van vijf jaar volledig uitgegroeid en ontwikkeld. Poezen worden meestal op een leeftijd van tien maanden krols en kunnen vanaf de leeftijd van één jaar (afhankelijk van de ontwikkeling) worden gedekt, terwijl katers soms al op een leeftijd van zes maanden geslachtsrijp zijn. Het is echter niet verstandig om een kater dan ook al een poes te laten dekken, omdat dit zijn ontwikkeling (groei) kan belemmeren.

 

Prijs

Een Noorse Boskat kost bij ons 400,-- Euro. In het buitenland liggen de prijzen beduidend hoger, een Noorse Boskat kost in Duitsland al gauw 700,-- Euro.

 

Cattery Van het Vikingdal

Noorse Boskatten sinds 1988

Onze cattery, die wij Van het Vikingdal hebben genoemd, bestaat sinds 26 april 1989 en is onder nummer 3401 via Felikat bij de FIFé (Fédération Internationale Féline) geregistreerd. Uiteraard hebben wij al iets langer Noorse Boskatten, de eerste Noorse Boskat, die bij ons op 19 maart 1988 haar intrede deed, was Torv Hede’s Floruska (geboren: 25-10-1987, overleden 30-08-2000, kleur: zwart gemarmerd/wit). Zij heeft met diverse heren affaires gehad, waaruit onder andere Allard van het Vikingdal (geboren: 09-07-1989, overleden: 13-12-1999 kleur: zwart gestreept/wit), Bodil van het Vikingdal (geboortedatum: 11-06-1991, kleur: zwart/wit) en Duncan van het Vikingdal (geboortedatum: 22-12-1993, kleur: zwart/wit) werden geboren. Allard en Duncan zijn beide gekastreerd en hebben geen nakomelingen.

Bodil, op haar beurt, heeft ook enige romances gehad, uit een hiervan is Christy van het Vikingdal (geboortedatum 03-11-1993, kleur: zwart schildpad/wit) geboren. Verder hebben wij een dekkater geïmporteerd uit Denemarken, te weten DK Zorc Felis Audax (geboortedatum 10-08-1993, overleden 13-07-2004, kleur: zwart gestreept/wit), en hebben wij nog een witte poes gekocht, T’Annes Hakuna Matata (geboortedatum: 15-04-1995). Verder deed op 9 september 1999 Drakborgens Groa Rosenknopp (geboortedatum 05-04-1999, kleur zwart schildpad/wit) haar intrede in onze kattenfamilie. Op 23 november 1999 kreeg Christy een nestje, waarvan Zorc de vader is, uit dit nestje hebben wij een katertje, Laod Gaon van het Vikingdal (zwart gemarmerd/wit) en een poesje, Laga van het Vikingdal (zwart gestreept/wit) aangehouden. Laod Gaon hebben wij laten kastreren, toen hij voor deze ingreep oud genoeg was, hij heeft dus geen nakomelingen verwekt.
Op 8 december 2002 hebben wij  Dragborgens Nimbus Vindbrus uit Zweden geïmporteerd. (geboortedatum 09-08-2002, kleur zwart gemarmerd/wit).

Nimbus heeft intussen al enige romances gehad. Uit zijn eerste nestje, dat ook voor Laga haar eerste nestje was en dat op 13 juli 2003 is geboren, hebben wij Orkje (zwart gemarmerd/wit) aangehouden, omdat ze "te verschrikkelijk" was om naar andere mensen te doen. Orkje lijkt heel erg op haar bet-overgrootmoeder, Torv Hede's Floruska, onze eerste Noorse Bospoes. Ook is Orkje een kleinkind van Zorc, dit alles maakt haar voor ons heel speciaal en erg bijzonder.

Zorc was Europees Kampioen, terwijl Christy zich Internationaal Kampioen mag noemen. Hakuna, tot slot, is Kampioen. De overige Bosmonstertjes hebben geen titels, omdat ze òf nog nooit naar een show zijn geweest òf omdat ze het showgebeuren gewoon niet leuk vinden en daarom lekker thuis mogen blijven.

Op dit moment showen wij niet veel, maar wellicht worden wij in de toekomst wederom heftig door het beruchte "showvirus" bevangen en verandert dat, wie weet…..

Torv Hede’s Floruska

 

 

Exclusiviteit door weinig dekkingen

Nimbus ontvangt zo nu en dan ook poezen, die niet in onze cattery wonen, bij deze poezen moeten dan wel bepaalde bloedtesten met negatief resultaat zijn afgenomen. Qua karakter hebben wij het met onze dekkater Nimbus zeer goed getroffen, hij geeft dit prettige karakter ook door aan zijn kittens, waar wij erg blij mee zijn.

Wij streven er echter naar, om Nimbus niet meer dan vijf keer per jaar te laten dekken. Hierdoor blijft zijn zeer lieve en gemakkelijke karakter behouden. Tevens zorgt dit ervoor, dat het aantal nakomelingen van hem beperkt blijft. Daarom is er, in ieder geval bij de combinaties met onze eigen poezen, sprake van exclusiviteit. Ook laten wij onze poezen minder vaak een nestje krijgen, dan dat door Felikat is toegestaan.

 

Onze visie met betrekking tot fokken

Wij fokken met de intentie om het ras te verbeteren en niet te vermeerderen, waarbij wij kernzaken als karakter en gezondheid minstens zo hoog in het vaandel hebben staan als het voldoen aan de rasstandaard. De meeste katten vinden toch hun weg naar mensen, die gewoon een mooie, lieve kat willen hebben en absoluut niet de intentie hebben om met de kat te gaan showen of fokken. Soms echter gaat men uit nieuwsgierigheid een keertje met ons mee naar een show en wordt men door het "kattenvirus" gegrepen en vindt men het showen erg leuk. Vaak volgt dan ook al gauw de wens om een nestje bij de poes te nemen, of om de kater te laten dekken. Wij waarschuwen mensen dan ook altijd voor het "kattenvirus": je wordt er erg hebberig van, één kat is dan al snel niet meer voldoende! Uiteraard helpen wij beginnende fokkers/showers door het geven van adviezen, indien men ons hierom vraagt. Wij vinden dit een vorm van "aftersales service", tenslotte ben je met levende dieren bezig, en niet met dode zaken zoals een bankstel of een auto.

 

Een kitten kopen, hoe gaat dat?

Bij ons is het gebruikelijk, dat de potentiële koper(s) komen kijken, om een kitten uit te zoeken. Uiteraard willen wij hierbij adviseren, als men ons zijn of haar wensen duidelijk maakt. Is het kitten nog jonger dan dertien weken, dan mogen de koper(s) elke week komen kijken (uiteraard op afspraak), of, als dat niet mogelijk is, elke week bellen, om te vragen, hoe het met het kitten gaat. Tijdens een van deze bezoeken zullen wij de koper(s) een voorbeeldcontract meegeven, zodat men dit op zijn gemak thuis kan bekijken en er eventueel vragen over kan stellen. Is het kitten twaalf weken oud, dan krijgt het nog zijn tweede enting (de eerste vindt plaats als het kitten zeven of acht weken oud is) en nogmaals de verplichte ontwormingskuur, die het kitten ook al enige malen heeft gehad. Ook wordt het kitten dan voorzien van een chip, zodat het kitten in een databank wordt geregistreerd, waarbij de naam van de eigenaar dus te allen tijde bekend is.

Reageert het kitten goed op de tweede enting, dan wordt er een afspraak gemaakt, wanneer wij het kitten komen brengen. Het brengen is voor ons een laatste controle, om te kijken, of het kitten een goed nieuw thuis krijgt. Het kitten mag van Felikat (de kattenvereniging waarbij wij zijn aangesloten en die de stambomen van onze kittens afgeeft) naar de nieuwe eigenaren toe als het dertien weken oud is. Doordat wij het kitten wegbrengen, wordt voor ons het afscheid nemen zo wat makkelijker, je hebt tenslotte vanaf de geboorte tot aan dertien weken voor het kitten gezorgd, het zien groeien en allerlei leuke dingen met het kitten meegemaakt. En als je dan ziet, hoe blij de nieuwe baasjes met het kitten zijn, wordt het afscheid nemen iets minder zwaar. Ook is het leuk als je weet hoe het kitten woont, indien je later nog telefonisch contact hebt met de nieuwe eigenaren. Je weet dan precies hoe het bankstel, waarop het kitten zit, eruit ziet en je kent de andere huisgenoten, zowel de twee- als de viervoeters.

 

Huisvestingsvignet

Onze poezen en gekastreerde katers hebben dag en nacht de beschikking over onze woonkamer (40m˛), de hal (13m˛), de keuken (25m˛) en een buitenren van 8m˛. Nimbus zit apart, omdat hij, zoals de meeste dekkaters, sproeit en niet nadenkt over geboorten-beperking. Nimbus heeft een binnenverblijf in onze bijkeuken (6m˛) en een buitenren van 5m˛. Uiteraard krijgt hij voldoende aandacht, in de bijkeuken staan diverse huishoudelijke apparaten, zodat hij ons regelmatig ziet, waarbij wij hem natuurlijk aanhalen. Bezoek, zowel bekend als onbekend, is bij Nimbus altijd welkom en voor een spelletje en/of een knuffeltje is hij altijd wel te porren. Ook laten wij Nimbus regelmatig in onze woonkamer, hal en keuken lopen, hij krijgt dan een tevenbroekje aan met een always erin (zonder vleugeltjes, anders dan vliegt 'ie in de gordijnen) of een tena lady.

Doordat wij onze poezen op bovenstaande wijze hebben gehuisvest, voldoen wij ruimschoots aan de eisen, die Felikat aan het huisvesten van katten stelt. Wij voeren dan ook het huisvestingsvignet van Felikat, bestaande uit een kattensilhouet onder een dakje met een krulletje erdoorheen.

 

Tot slot

Mocht u na het doornemen van deze informatie nog vragen en/of opmerkingen hebben, of als u graag kopieën van stambomen wilt hebben, aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen. Wij staan u graag (en natuurlijk geheel vrijblijvend) te woord!

 

U kunt ons als volgt bereiken:

 

 

november 2004 ©Bernhard en Erica Bouwhuis-Dunnink